Kymmenen puulajia, joita käytämme saunoissa

 Jokainen saunan muotoilu on ainutlaatuinen; toiset ovat toiminnallisempia kuin toiset, ja jotkut ovat enemmän koristeellisia. Riippumatta siitä, mitä materiaaleja valitset saunaan, on olemassa joitakin yhteisiä standardeja, joita kannattaa noudattaa, kuten istuimissa käytettävät puut, jotka eivät kuumene liikaa tai eritä hartsia, ja lämpöä ja kosteutta kestävät sisustusmateriaalit.

Myös puun lämpömuokkausta käytetään sen pitkäikäisyyden, kosteudenkestävyyden ja vakauden parantamiseksi. Erittäin ammattitaitoinen menetelmämme muuttaa myös tämän luonnollisen rakennusmateriaalin ulkonäköä ja tuntumaa, mikä antaa saunallesi lisää persoonallisuutta. Jotkin puulajit, kuten magnolia, radiata mänty ja saarni, säilyttävät viihtyisän, lämpimän vaaleanruskean sävynsä, kun taas toiset, kuten magnolia, radiata mänty ja saarni, syvenevät, mikä antaa tyylikkään lopputuloksen. Nämä kaikki vinkit soveltuvat ulkosaunaan ja moderniin pihasaunaan. Tämä menettely ei vaadi mitään kemikaaleja. Puun vaihtamiseen käytetään lämpöä ja höyryä. Tässä on yhteenveto kymmenestä suosituimmasta saunapuusta, joita meillä on käsillä.

 

181.jpg

Haapa (Populus tremula)

 

Haapa on pajulajeihin kuuluva lehtipuu, jota tavataan kaikkialla Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa. Se on erinomainen valinta saunan lauteiksi, koska se ei tuota pihkaa, ei lohkeile eikä kuumene liikaa. Sen vaalea sävy ja sileä rakenne antavat sille miellyttävän ulkonäön ja tekevät siitä ihanteellisen maalattavan, joten sitä voidaan käyttää sekä sisä- että ulkoseinissä. Saunan sisäelementtejä on saatavana sekä luonnollisesta että lämpömuokatusta haapasta.

 

 Länsimainen punasepeli (Thuja plicata).

 

Läntinen punaseetri, joka tunnetaan myös nimellä Tyynenmeren punaseetri, on sypressien heimoon kuuluva ikivihreä havupuu, joka sopii erinomaisesti saunan istuimiin ja sisätiloihin, sillä se ei tuota pihkaa eikä kuumene liikaa ja se on myös vettä hylkivä. Punainen setri on houkutteleva vaihtoehto ulkoverhoiluun sen miellyttävän täyteläisen tuoksun ja hienon punertavan värin vuoksi, jossa on luonnollisten värien kirjo. Se kasvaa pääasiassa läntisessä Pohjois-Amerikassa.

 

Kanadanpihlaja (Tsuga canadensis)

 

Tsuga canadensis, joka tunnetaan yleisesti nimellä kanadalainen puolukka tai itäinen puolukka, on pehmeää, karkearakeista ja väriltään vaaleanruskeaa, minkä vuoksi se sopii erinomaisesti ulkoseiniin. Tämä mäntyjen heimoon kuuluva ikivihreä pohjoisamerikkalainen puu sopii erinomaisesti saunojen sisätiloihin, sillä se ei vääntyile ja luovuttaa lämpöä tasaisesti, minkä lisäksi se on tukeva ja oksaton. Kanadanhemlokin tuoksu on myös herkkä ja rauhoittava.

 

Musta leppä (Alnus glutinosa).

 

Mustaleppää, joka tunnetaan myös mustaleppänä, käytetään saunojen viimeistelymateriaalina punertavuutensa ja miellyttävän rakenteensa vuoksi. Tämä monivuotinen lehtipuu, joka kuuluu koivukasvien heimoon, kasvaa kaikkialla Euroopassa, Lounais-Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa ja tuottaa sitkeää, vettä kestävää puuta, joka ei kuumene liikaa. leppää käytetään useiden saunan sisustusmateriaalien ja -tuotteiden valmistukseen, mukaan lukien lämpömuokatut ja harjatut pinnoitteet.

 

mänty on Skotlannista kotoisin oleva puulaji (Pinus sylvestris).

 

Mänty on mäntyjen heimoon kuuluva havupuu, jota käytetään yleisesti saunojen ulkoseinissä. Se on laajimmin istutettu mäntylaji Euroopassa ja Aasiassa. Saunamateriaaleja on saatavana myös luonnollisesta, käsittelemättömästä männystä, joka reagoi hyvin lämpömuokkaukseen ja antaa ainutlaatuisen esteettisen ilmeen. Erityisellä harjaustekniikalla voidaan tuoda esiin puun luonnollinen kuviointi.

 

Kuusi (Picea abies)

 

Norjalaisen kuusen, joka tunnetaan myös nimellä euroopan kuusi, puu on lähes valkoista ja siinä on hienoinen kellertävä sävy, mikä tekee siitä yhden vaaleimmista havupuista. Kuusta kasvatetaan Pohjois-, Keski- ja Itä-Euroopassa, ja sitä käytetään yleisesti saunan ulkoseinissä. Voimme myös harjata puun, jolloin sen kaunis luonnollinen kuviointi tulee vielä paremmin esiin.

 

Valkosaarni eli amerikan saarni (Fraxinus Americana).

 

Amerikankuusi on Pohjois-Amerikan monivuotinen lehtipuu, joka kuuluu oliivikasvien heimoon. Se tuottaa arvokasta, pitkäikäistä, tukevaa ja koristeellista puuta, jonka miellyttävä rakenne sopii saunan seiniin ulkoapäin. Lämpökäsitelty saarni saa tummanruskean värin, joka antaa sille ainutlaatuisen ulkonäön, ja sitä voidaan hieroa, jotta sen ainutlaatuinen kuviointi tulisi vielä paremmin esiin.

 

Radiata-mänty (Pinus radiata)

 

Radiatamänty on mäntyjen heimoon kuuluva havupuu. Se on yksi eniten viljellyistä havupuulajeista monilla maailman alueilla nopean kasvunsa ja hyvän laatunsa vuoksi. Puu ei eritä pihkaa, ei lohkeile eikä kuumene liikaa, koska siinä ei ole näkyviä oksia, joten se sopii erinomaisesti saunan lauteiksi. Sisä- ja ulkoverhoilussa leveät laudat, harjaus luonnollisen kuvioinnin esiin tuomiseksi ja lämpömuokkauksesta johtuva tummempi sävy lisäävät tyylikkyyttä.

 

Poppeli (Populus)

 

Pajuperheeseen kuuluvalla poppelilla on sileä rakenne ja vaaleankeltainen väri. Se kuuluu samaan sukuun kuin haapa (Populus tremula), ja se sopii yhtä hyvin saunan lauteille ja sisätiloihin, koska siinä ei ole näkyviä oksia, se ei halkeile, ei'

Lisätietoja: -pihasaunat

saunamökki

Comments

Popular posts from this blog

Valmissaunasta rantasaunaan. Pihasaunojen trendit!