Saunakulttuuri ympäri maailmaa

 Saunakulttuurin uskotaan saaneen alkunsa Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä sekä muissa Pohjoismaissa yli tuhat vuotta sitten.

Vaikka tarkoitus, määritelmä ja saavutettavuus olivat tuolloin erilaisia, käyttötarkoitus on edelleen sama.

Ilmeisistä syistä saunasta on tullut miljoonien ihmisten elämän peruspilari kaikkialla maailmassa. Sillä on lukuisia terveyshyötyjä, ja se on vähintäänkin hauska vapaa-ajanviettotapa, josta voi nauttia ystävien, perheiden tai yksinäisen saunomisen parissa.

Tässä artikkelissa käsitellään saunakulttuurin yleisyyttä ympäri maailmaa. Ensin määritellään termi, sillä sen käyttö ja muotoilu ovat kehittyneet merkittävästi sen alkuajoista. Sen jälkeen perehdymme saunan historiaan ja alkuperään. Lopuksi keskustelemme siitä, miten saunakulttuuri on kehittynyt ajan myötä ja miksi Sinun kannattaa harkita saunomista, jos et ole aiemmin tehnyt sitä.

Termi "sauna" määritellään

Saattaa tuntua hölmöltä, mutta nykyisin tuntemamme sauna eroaa huomattavasti satoja vuosia vanhoista saunoista. Siksi on tärkeää selvittää saunan alkuperäinen merkitys. Kun tämä otetaan huomioon, sauna on nimetty lämmin paikka, yleensä huone, rakennus tai maja, jossa ihmiset voivat tuntea suurta lämpöä, sekä kuivaa että märkää, terapeuttisiin tarkoituksiin.

Hauska fakta: sana "sauna" on johdettu suomenkielisestä sanasta "sauna", joka tarkoittaa tyypillistä suomalaista kylpyä.

Ensimmäisen sukupolven saunat, jotka olivat suosittuja skandinaavisissa ja pohjoismaisissa maissa, kuten Suomessa ja Ruotsissa, olivat huomattavasti vähemmän hohdokkaita kuin nykyiset huippumodernit rakenteet.

Siitä huolimatta ne hoitivat hommansa! Niin paljon, että ne ovat säilyneet suosittuna lämpöhoidon muotona satojen vuosien ajan. Sauna on kulkenut pitkän matkan, ja nykyään siitä nauttivat miljoonat ihmiset kaikkialla maailmassa.

Vaikka sauna ei aina ollutkaan hohdokas kokemus, se näyttää olleen osa monien ihmisten elämää.

Saunoilla on pitkä historia

Vaikka saunan alkuperän tarkan paikan määrittäminen on lähes vaikeaa, yleinen käsitys on, että saunan, joka tunnetaan myös nimellä "savu", juuret ovat suomalaisessa kulttuurissa.

Saunat ensimmäisestä sukupolvesta? Maasta vinoon kaivettuja mutakuoppia. Toisen sukupolven saunat syntyivät, kun pohjoiseurooppalaiset käyttivät mökkiä tai mökkiä kylpemiseen tai nuotion lämmöstä nauttimiseen, mikä usein johti koko huoneen savustumiseen; siksi syntyi termi "savusauna".

Vaikka saunomisella on pitkä historia erityisesti Skandinavian maissa sekä Saksan ja Venäjän kaltaisissa maissa, sen suosio kasvoi 1950-luvulla huimasti, kun sähkökiuas, saunapoltin, tuli laajemmin saataville.

Saunoja on nykyään monenlaisissa ympäristöissä, kuten kodeissa, takapihoilla, pihasaunoissa ja saunamökissä sekä kuntosaleilla, hotelleissa ja erityisissä hoitolaitoksissa. Saunoja on monen kokoisia (1-hengen saunoista 150-hengen saunoihin), malleja, lämmönlähteitä ja hintoja, ja ne ovat paljon kestävämpiä kuin ensimmäisen sukupolven saunat.

Lopuksi

Saunat ovat kestäneet aikaa syystä, ja ne näyttävät vain paranevan iän myötä. Saunoja käytetään nykyään terapiaan, terveyteen, virkistykseen ja/tai sosiaalisiin tarkoituksiin, ja niiden muotoilu ja estetiikka vetoavat monenlaisiin ihmisiin. Saunakulttuuri, kuten aiemmin todettiin, on ollut olemassa vuosisatoja ja kehittynyt sellaiseksi kuin se on nyt. Jos siis haluat liittyä saunakulttuuriin ja kokea, mistä siinä on kyse, Salus Saunas auttaa sinua tekemään ihanteellisen ostoksen.

 

Lisätietoja: -hirsisauna

moderni pihasauna

Comments

Popular posts from this blog

Valmissaunasta rantasaunaan. Pihasaunojen trendit!